Hogyan változtatja meg mindennapjainkat a Digitális Szolgáltatásokról szóló törvény?

Hogyan változtatja meg mindennapjainkat a Digitális Szolgáltatásokról szóló törvény?

A Digitális Szolgáltatásokról szóló Rendelet (Digital Services Act, DSA) 2024. február 17-től alkalmazandó. A rendelet az online platformok világát reformálja meg, többek között az online adatkezelést, az algoritmusok átláthatóságát, az adatkezelés módjának ellenőrzését. A rendeletnek hatása lesz az információbiztonságra illetőleg az online tartalmak moderálására is. – közölte Dr. habil. Péterfalvi Attila c. egyetemi tanár, NAIH elnök a Hatóság 2023. évi évértékelőjében.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (2023. évi CIII. tv.) célja, hogy világosabb és egységesebb szabályokat adjon a digitális tartalmakra vonatkozóan.

Az „ami offline illegális, az online is illegális” szellemiségével a DSA célja, hogy világosabb és egységesebb szabályokat biztosítson a nagy és kis digitális szolgáltatók számára az európai piacon. A DSA különösen azt szabályozza, hogy a platformok hogyan moderálják a tartalmat, hogyan hirdetnek és hogyan használnak algoritmusokat az ajánlórendszerekhez. Ez nem csak a nagy platformokra vonatkozik, hanem a kisvállalkozásokra, online piacterekre, közösségi hálózatokra, alkalmazásboltokra, utazási és szállásplatformokra és még nagyon sok minden másra is.

A Digitális Szolgáltatásokról szóló Rendelet bevezetése és alkalmazása további kérdéseket is generál. Például: a digitális szolgáltatásokról szóló törvény nem ír elő konkrét határidőket a tartalom eltávolítására. A vállalatoknak tehát fel kell készülniük megbízható „jelölők” alkalmazására, akik a nem kívánt tartalmakat, hozzászólásokat gyorsan tudják kezelni. Ehhez megfelelő folyamatokkal és kapacitással kell rendelkezniük, hogy a megbízható megjelölőktől érkező értesítésekre reagáljanak. Ezen túlmenően, ha a platformok jelenleg nem adnak magyarázatot a felhasználóknak az eltávolítási döntéseikről, úgy ezt a folyamatot is általánosan be kell vezetni.

Összegezve: jó irányba haladunk a digitalizált világ és az adatvédelem közötti szakadék áthidalásában, ám tudatosítani kell, hogy az ehhez kapcsolódó lépéseket együtt kell megtennünk – felhasználóknak, adatkezelőknek, digitális szolgáltatóknak és a jogi hátterek megteremtőinek egyaránt.